Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen fajtát válasszak?

2010.05.03

Először is újabb tévhiteloszlatásba bocsátkoznék, mielőtt a lényegre térnék :) Mégpedig, hogy lakásba csak kistestű kutya való. Ez nem igaz. Természetesen egy nagyobb kutya esetében nem árt, ha be tudjuk rendezni úgy a lakást, hogy kényelmesen elférjen mindenki. De a lényeg nem a lakás méretén van, hanem azon, mennyi időt tudunk foglalkozni vele és mennyi ill. milyen mozgást tudunk biztosítani számára. Ez pedig a séta. A testalkat nem mindig áll egyenes arányban a mozgásigénnyel! Egy bernáthegyi ugyanis sosem fog annyit rohangálni, mint egy jack russel terrier... A hangsúly tehát azon van, hogy mennyit sétálunk a kutyánkkal és ezt hogyan tesszük. A kutyáknak nem elég, ha levisszük őket öt percre pórázon körülsétálni a ház körül, hogy elvégezze a dolgát. Fajtától függetlenül minden kutyának kijár a póráz nélküli szaladgálás, a játék, szimatolás és a fajtárasival való érintkezés. Egy nagy mozgásigényű kutyának pedig ennél több is. Tehát sose csak a testméret legyen az egyetlen szempont. A jack russel tökéletes példa erre, hiszen kicsi, de mozgásigénye hatalmas. Van-e a környéken kutyafuttató vagy elegnedő nagyságú park, esetleg rét, ahol kutyánk levezetheti fölös energiáit? Ez sokkal fontosabb, mint a lakás vagy kert szembeállítása ill. annak mérete. Az is elgondolkodtató, hogy míg a lakásban tartott kutya,a gazdi otthon léte idején mindvégig vele lehet, addig egy kerti kutya nem. A kutyának pedig fontos a gazdája közelsége. Ugyanakkor semmi baj nincs azzal sem, ha a kutya a kertben lakik és nem jöhet be a házba, amennyiben a gazdája minden nap elegendő időt áldoz arra, hogy foglalkozzon vele, kimenjen hozzá játszani, elvigye sétálni - igen, a kerti kutyát is. Ennek apropóján megjegyezném, hogy a kerti kutyának ugyanúgy szüksége van a sétára, mint a lakásban tartottaknak. Neki nem azért, hogy a dolgát kint az utcán végezze, hanem hogy más kutyákkal találkozhasson és új ingerek érjék, szimatolhasson, elolvashassa a kutyaújságot. Nincs annál nagyobb börtön egy kutyának, mint hogy az életét egy kertben élje le, ahol semmi más inger nem éri azon kívül, hogy valaki elsétál a kerítés előtt... A legtöbb kerti kutya ráadásul nem rohangál a kertben, a mozgásigényét nem tudja ott kiélni - és nem is akarja!

Más. Sose vegyünk divatból kutyát! Sajnos ez igen nagy probléma. Időnként felkapottá válik egy-egy fajta, tömegével kezdik ontani a szaporítók a kiskutyákat és mindenkinek olyan van. Ebben a média díszes szereplőinek is óriási felelőssége van. Például Paris Hilton a chiuaua-val. De még sorolhatnánk, sőt, a legfelháborítóbb az ún. goldendoodle és hasonló elmeháborodások, ami egy felelős, jóérzésű kutyásnak bicskanyitogató. A részletekbe inkább nem is mennék bele. Ami a lényeg: nem elég, hogy külsőre tetszik egy kutya! Nyilván kell, hogy kellemes esztétikai látványt nyújtson gazdája számára, de a külső önmagában kevés. Ugyanis ha életformánkhoz, lehetőségeinkhez, körülményeinkhez és jellemünkhöz nem felelnek meg belső tulajdonságai (véleményem szerint a mozgásigény is ide sorolható a belső tulajdonságok közé), akkor pokol lesz vele az életünk.

Néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

- Első kutyánk lesz-e vagy van már kutyás tapasztalatunk? Vannak fajták, amik csak tapasztalt kezekbe valók, míg másokkal kezdők is elbánnak.

- Mennyi időt vagyunk távol, mennyit lenne a kutya egyedül? Társasági kutyák, mint nevük is mutatja, nehezen viselik a sok órán át tartó magányt. De akkor is érdemes átgondolni, ha mondjuk 12 órát minden nap távol vagyunk, különösen, ha lakásban tartjuk a kutyát, mert ennyi időn át visszatartani a vizeletét hosszú távon egészségkárosodást okoz!

- Kerti vagy lakásban tartott kutya lesz-e? Ez nem a fent említett mozgásigény miatt fontos szerintem. Hanem egyrészt az egyedül töltött órák számától, másrészt, ha lakásban tartjuk, van-e a környéken lehetőség a megfelelő lemozgatásra és sétára. Emellett bizonyos fajták nem is tarthatók kertben, pl. a mopsz sem.

- Mennyi pénzt tudunk szánni az etetésére? Egy nagytestű kutyánál ez komoly költséget jelent, az első évben különösen. Ezért ezt is figyelembe kell venni.

-Milyen célra szeretnénk kutyát? Ez nagyon fontos a kiválasztásnál és ennek tükrében válasszunk. Ha elsősorban sportra, olyan fajtát keressünk, ami az adott célra megfelel, munkára úgyszintén. Míg ha kizárólag családi kedvencnek, akkor szóba jöhetnek a társasági fajták vagy érdemes elgondolkozni egy menhelyi kutya örökbefogadásán is. Egy sok foglalkozást igénylő, nagy mozgásigényű kutya kedvencként való tartása sok kellemetlenséggel járhat, így ha ilyen fajtát szeretnénk, mélyen gondolkozzunk el azon, ki tudjuk-e elégíteni igényeit. Sok munkakutya nem alkalmas kizárólag kedvencnek, foglalkoztatni, dolgoztatni kell őket.

- Mennyi időt, pénzt és energiát szeretnénk fektetni a szőre ápolásába? Kozmetikát igénylő fajtáknál ez akár tetemes költség is lehet, míg vannak fajták, akiknek gyakori, rendszeres szőrápolás szükséges. Egyes fajtáknál pedig a szőrápolás komoly fizikai munka. Az sem mellékes, hogy bizonyos kutyáknak nagyon hullik a szőre, így a lakás takarítására jóval többször lesz szükség, valamint a tisztaság fogalma is más dimenziókba kerül. :) Tévedés, hogy a rövid szőrű kutyáknak nem hullik a szőre, ez nem a szőr hosszúságától függ, hanem fajtától, táplálástól és még sok egyéb mástól is.

- Van-e, lesz-e gyermek a családban? Vannak végtelenül gyermekszertő fajták, vannak akik nehezebben viselik a gyermekeket. Ezt mindenképpen mérlegelni kell! Ennek ellenére meggyőződésem, bármilyen kutyáról legyen szó, a gyermek egy bizonyos kora alatt az állatot és a kisgyereket felnőtt felügyelete nélkül hagyni tilos! A leggyermekszeretőbb kutyának is tud egy kisgyerek akaratlanul fájdalmat okozni, a kutya véletlen odakap és máris kész a baj. Ha pedig a helyes rangsor nincs a családban fölállítva, a kutya úgy érezheti, az ő tiszte a gyereket a helyére tenni, amit nyilván ő kutyanyelven fog megtenni... Kisgyermek és kutya együtt élése a szülők részéről fokozott felelősség, ezt mindig szem előtt kell tartani és e szerint fajtát választani valamint a kutyát és a gyereket is eszerint nevelni.

- Van-e más állat a családban, a ház körül? Nem biztos, hogy szerencsés egy tacskót rábízni a tyúkudvar felvigyázására, míg egyes kutyák nem igazán rokonszenveznek a macskákkal. Járjunk ennek is utána.

Lehetne még sorolni hosszasan a szempontokat, így elsőre ezeket ítélem meg a legfontosabbnak. Még egy dologról azonban ne feledkezzünk meg! A kutya 10-15 évre szóló felelősség, ezért mielőtt kutyát veszünk, gondoljuk át, mi lesz velünk hosszú távon! Vajon ha költözni kell, elveszítjük munkahelyünket, megváltoznak körülményeink, akkor is tudjuk-e majd vállalni Őt? Ha betegek leszünk, lesz-e aki ellátja? Ha nyaralni szeretnénk menni, meg tudjuk-e oldani elhelyezését avagy vállalni tudjuk-e a kutyás nyaralással járó nehézségeket, képesek vagyunk-e áldozatot hozni érte és úgy alakítani életünket, hogy abba a kutya mindig beleférjen?

A kutyatartás rengeteg lemondással jár! Ellenben legalább annyi örömöt okoz, mint amennyi áldozatot hozunk érte. :)

Szeretnék arról is említést tenni, mikor a gyerekünknek szeretnénk kutyát venni. A szülőnek mindig tudnia kell, ha a gyerekének kutyát vesz, azt valójában magának veszi. Egy gyermek elsősorban anyagilag még képtelen gondoskodni a kutyáról. A felelősségérzetük még nincs olyan fejlett, hogy mindig minden helyzetben a kutyatartás árnyoldalait is fel tudják vállalni. Számoljunk azzal, hogy jöhet továbbtanulás, kamaszkor és sok egyéb, mikor a kutya háttérbe szorulhat, a gyerek más városba megy tanulni, ilyen esetekben a szülőre hárul a felelősség és neki kell a kutyát ellátni. Így is tudjuk vállalni, hogy a gyerekünknek kutyát vegyünk? Mert ha igen, biztos lehet benne mindenki, nagyszerű döntést hoz. De a szülő mindig tartsa szem előtt, hogy a kutya nem csak a gyereké, hanem legfőképpen az övé. Legalábbis a felelősség midnenképp.

Fontos: Aki csak házőrzésre szeretne kutyát tartani, vegyen riasztót. Manapság már bármennyire is rettenthetetlennek tűnik egy kutya, szinte semmit nem ér a betörők ellen. Lefújják gázspray-vel, leszúrják késsel, megmérgezik, lelövik, ha be akarnak menni. A riasztó biztonságosabb, olcsóbb, a kutya ellenben rengeteg törődést igényel és tartása többe is kerül, mint a riasztó üzemeltetése. :)

Végezetül: ne tartsuk kutyánkat láncon.

Minden fajtának szüksége van a foglalkozásra, a sétára, bárhol is tartjuk, akár lakásban, akár kertben. Mindegyik fajtának azonban legfontosabb, hogy helyesen neveljük. A fajták belső tulajdonságai nem maguktól jönnek a felszínre. Ezek benne vannak a kutyában, mint a csiszolatlan gyémánt, ami a megfelelő megmunkálás után ragyog igazi fényében. A legszelídebb kutyát is el lehet rontani, ha az ember rosszul neveli és a legvérengzőbbnek mondott fajtákból is lehet csodálatos társat nevelni. Minden a gazdi hozzáállásán múlik. Ne restelljünk tapasztalt kutyásoktól tanácsot kérni. Menjünk el kiállításokra, látogassunk meg tenyésztőket és ismerjük meg a fajtát, mielőtt magunkhoz vesszük a kutyát, így nem érhet csalódás.